svar på fråga

 
Hej Hanna! Jag har haft problem sedan jag var 15 år. Däremot så sökte jag inte vård försen ett år senare. Då blev allting värre. Så jag kände det egentligen på riktigt under en idrottslektion, det var bad. Jag fick ge upp då det kändes som det var som kulor i mitt knä som slog runt. Det gick sedan över till att jag inte kunde cykla, cirkulationsrörelser är också extremt smärtsamma. 
 
Hursomhaver. Jag har något som heter Partellofemoralt smärtsyndrom, PFSS. Det är vanligast hos idrottare, speciellt unga aktiva flickor och debuten är oftast mellan 10-25 års åldern. Den här knäskadan uppstår oftast på grund av obalans mellan in och utsidan av de strukturer som stabiliserar knäskålan. Strukturerna på utsidan blir spända och stela under aktiviteter då knäskålan belastas, medans de inre strukturerna blir försvagade och utdragna vilket gör att knäskålen dras utåt. Det finns också något som heter Chondromalacia (som jag har..)  som är en annan variant, ett tillägg på PFSS och det betyder att här har brosket under knäskålen luckrats upp och det hörs som knaster vid belastning. Alltså ojämt ledbrosk. 
 
Om man börjar känna symtom är det viktigt att ta kontakt med en erfaren sjukgymnast eller en kiropraktor och inte träna sig genom smärtan, då problemet oftast förvärras då. Vilket min superduperjävla bra knäspecialist bad mig göra. Han sa åt mig att träna, träna, träna eftersom det var knäskålen som var ostabilicerad. Och här står jag idag. Hela den här resan har gjort så att jag i dagens läge inte kan cykla eller simma längre sträckor. Får låsningar och vridningar dagligen, helt vardagligt. Och ett sjuhelvete med smärta. Speciellt nu när det är som det är, tills jag kommer igång med sjukgymnasten. Allt kan bara bli bättre. 
 
Nu står jag däremot här helt andra råd, så nu jäklar ska det bli bra!! Förlåt för långt och drygt svar, haha. 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0